Tommi Nieminen
15.4.2018 2:00 | Päivitetty 28.12.2018, Helsingin Sanomat
PAKO alkoi aamulla kello 6.45.
Tiina Jauhiainen pysäköi ystävältä lainatun pakoauton Dubai Mall -ostoskeskuksen lähelle. Jauhiainen nousi Audista ja käveli La Serre -nimisen kahvilan edustalle. Siinä hän tapasi Latifa Al Maktoumin.
Ystävykset odottivat, että Al Maktoumin autonkuljettaja lähtee. Sen jälkeen Dubain hallitsijasukuun kuuluva prinsessa Al Maktoum asteli kahvilan vessaan ja heitti mustan abayan ja puhelimensa roskikseen. Abaya on Persianlahdella yleinen musliminaisten asu, joka jättää kasvot ja kämmenet paljaaksi.
Oli 24. helmikuuta 2018.
Mukanaan Jauhiaisella ja Al Maktoumilla oli vain pienet selkäreput, joissa oli tuhansien eurojen arvosta käteisvaluuttaa, kännykät, kamerat, kannettava tietokone ja vaihtovaatteita. Kaikki muu tärkeä oli lähetetty Arabiemiraateista ulkomaille jo aiemmin. Al Maktoum oli antanut Jauhiaiselle henkilödokumenttinsa, lääkärintodistuksen ja koulutodistuksensa ja pyytänyt tätä järjestämään ne turvaan.
Puhelimen Al Maktoum heitti roskikseen hämäykseksi. Kun suku havahtuisi prinsessan katoamiseen, puhelimen paikannustiedot kertoisivat hänen olevan edelleen Dubaissa. Sitten Jauhiainen ja Al Maktoum kävelivät pakoautolle.
Latifa Al Maktoum oli ensimmäistä kertaa elämässään etupenkillä, vaikka hän oli jo 33- vuotias. Hän oli myös tiettävästi ensimmäistä kertaa jonkun muun kuin autonkuljettajansa kyydissä.
41-vuotias Jauhiainen ajoi runsaan tunnin matkan Hattaan Omanin rajalle. Jauhiainen ei halua turvallisuussyistä kertoa yksityiskohtia siitä, kuinka he rajan ylittivät. Matka jatkui Omanin pääkaupunkiin Masqatiin, valtameren rannikolle.
Sieltä heidät kuljetettiin kumiveneellä avomerelle. Kansainvälisillä vesillä Jauhiaista ja Al Maktoumia odottivat ranskalais-yhdysvaltalainen turvallisuusalan ammattilainen Hervé Jaubert ja filippiiniläinen merimies vesiskoottereineen.
62-vuotias Jaubert oli palkattu toteuttamaan pako-operaatio.
Aallot olivat jopa parimetrisiä. Prinsessa putosi vesiskootterin kyydistä useamman kerran. Noin seitsemältä illalla he saapuivat Jaubertin purjeveneelle, Nostromolle.
Omanin Masqatista oli Intian turistirannikolle 1 885 kilometriä. Se oli ensimmäinen etappi.
Kahdeksan päivää Nostromo seilasi Arabianmerellä.
Maaliskuun 4. päivänä pako päättyi. Alus oli Goan ulkopuolella ulapalla, kun Intian rajavartioston erikoisjoukot nousivat kannelle.
NOIN kuukautta myöhemmin Tiina Jauhiainen seisoo Helsinki-Vantaan lentoaseman Hilton-hotellin aulassa.
Jauhiainen on jännittynyt. Hän on tekstannut edellispäivänä, ettei ole koskaan aiemmin ollut median kanssa tekemisissä. Suomikin tuntuu etäiseltä, sillä Jauhiainen on asunut ulkomailla vuodesta 1995.
On lauantai 7. huhtikuuta. Jauhiainen on lentänyt Kuopiosta Helsinkiin ja jatkaa iltapäivällä Lontooseen. Siellä häntä odottaa Hervé Jaubertin lisäksi Detained in Dubai – järjestön aktiivit. Juristivetoinen järjestö on keskittynyt Arabiemiraattien ihmisoikeusloukkauksiin.
Tukena matkalla on Iisalmessa asuva veli Oku Jauhiainen.
Laukussaan Tiina Jauhiaisella on kopio Interpolin pidätysmääräyksestä. Se koskee hänen ystäväänsä, ranskalaista Christian Elomboa, mutta siinä mainitaan myös Jauhiainen ja pako-operaation toteuttanut Hervé Jaubert. Elombo on pidätetty Omanissa edellispäivänä.
Jauhiainen pelkää, että kansainvälinen poliisijärjestö Interpol on tehnyt myös hänestä pidätysmääräyksen. Silloin hänet pysäytettäisiin rajatarkastuksessa, sillä Britannia ei kuulu Schengen-alueeseen.
Paosta tiesi vain muutama ihminen, sillä prinsessa Latifa Al Maktoum ei saanut poistua Dubaista ilman isänsä lupaa.
”Ainoa joka tiesi, että minä olen laivalla, oli ystäväni Australiassa. Hänellä oli kopio Latifan videosta, ja hän laittoi videon eteenpäin kun jouduimme pidätetyksi”, Jauhiainen sanoo.
Ystävä on nimeltään Marko Remes. Hän vahvistaa asian HS:lle.
Latifa Al Maktoum lähetti laivalta Whatsappilla jäähyväisviestin äidilleen, veljelleen ja siskoilleen. Siskoista vain Maitha Al Maktoum vastasi. Hän väitti, että Latifa on pelinappula poliittisessa kuviossa, jossa tarkoitus on kiristää rahaa isältä, Dubain šeikki Mohammed bin Rahid Al Maktoumilta.
Tämä on mahtava ja upporikas 68-vuotias mies, josta tiedetään hovin ulkopuolella vähän. Hän on myös koko Arabiemiraattien varapresidentti ja pääministeri.
Šeikillä on tiettävästi 30 lasta kuuden eri vaimon kanssa. Pakoon lähtenyt Latifa Al Maktoum on statukseltaan šeikin alempiarvoisia perillisiä, koska hänen äitinsä on algerialainen.
Ennen pakoaan Latifa Al Maktoum oli nauhoittanut 39-minuuttisen videon, jolla hän syyttää isäänsä kylmäveriseksi diktaattoriksi, joka hallitsee jopa oman sukunsa jäseniä pelolla ja mielivaltaisilla vangitsemisilla.
Latifa väittää videolla olleensa 2000-luvun alussa yli kolme vuotta vankeudessa ja toistuvasti pahoinpideltynä, kun hän oli yrittänyt ensimmäisen kerran paeta Dubain hallitsijaperhettä.
Helsingin Sanomat ei ole kyennyt varmistamaan vankeus- ja kidutusväitteitä riippumattomista lähteistä.
JAUHIAISEN, Al Maktoumin ja Jaubertin lisäksi Nostromo-veneessä oli kolme filippiiniläistä merimiestä.
Alkuperäinen tarkoitus oli purjehtia Intian Mumbaihin ja lentää sieltä Floridaan Yhdysvaltoihin, jossa Al Maktoumille haettaisiin poliittista turvapaikkaa. Jälkiviisaasti voi arvioida, että Yhdysvaltain ja Arabiemiraattien läheisten taloussuhteiden takia suunnitelma ei ollut loppuun asti harkittu.
Viidentenä purjehduspäivänä Jaubert arvioi, että useampi laiva seuraa heitä. ”Hervé oli nähnyt ne tutkasta”, Jauhiainen kertoo.
Latifa Al Maktoumia pelotti. Hän ei luottanut siihen, että Intia olisi hänen puolellaan, sillä myös Intialla ja Arabiemiraateilla on hyvät diplomaattisuhteet.
Seitsemäntenä purjehduspäivänä, 4. maaliskuuta, suunta oli otettu etelämmäksi. Vene oli noin 50 merimailin päässä Goasta. Oli ajatuksena, että tankataan vene ja jatketaan Sri Lankaan tai Singaporeen.
”Illalla Latifa meni hyttiin pesemään hampaita. Silloin kuulimme yläkannelta aseella ampumisen ääniä. Säikähdimme ja pakenimme laivan vessaan”, Jauhiainen kertoo.
Sumun turvin intialaiset erikoisjoukot olivat saapuneet nopeilla kumiveneillä Nostromon kylkeen. Ne nousivat laivaan. Se, mitä Jauhiainen ja Al Maktoum luulivat laukausten ääniksi, oli Jaubertin mukaan kyynelkaasua sisältäviä tainnutuskranaatteja.
Filippiiniläinen merimies koputti hädissään hytin oveen ja huusi, että laivaan on hyökätty.
”Hytti alkoi täyttyä savusta. Silmiä alkoi kirveltää, ja oli pakko nousta kannelle. Latifa sanoi minulle, että nosta kädet ylös, ettei meitä ammuta”, Jauhiainen sanoo.
Jauhiaisen mukaan hyökkääjät kuuluivat erikoisjoukkoihin ja toimivat kuin sotilasoperaatiossa, pelkoa luoden. Hyökkääjät käyttivät aseissaan punaisia laserosoittimia.
”Ne sanoivat, että mene kannelle makaamaan tai ammumme sinut.”
Al Maktoum oli Jauhiaisen mukaan paniikissa. Hän hoki sotilaille hakevansa poliittista turvapaikkaa. Pian kannelle nousi arabiaa puhunut mies, joka vei Al Maktoumin mukanaan. Siitä, mitä prinsessalle on tapahtunut sen jälkeen, ei ole tietoa. Detained in Dubai -järjestö olettaa, että hänet on palautettu Dubaihin ja lukittu kotiinsa tai vankilaan.
Pako-operaation järjestänyt Jaubert on kertonut, että erikoisjoukkojen sotilaat hakkasivat hänet heti operaation alussa. HS ei ole kyennyt varmistamaan väitteitä.
”Hervé oli niin pahasti hakattu, ettei kasvoja pystynyt tunnistamaan”, Jauhiainen sanoo.
Hänen mukaansa intialaissotilaat häipyivät laivalta yksi kerrallaan. Detained in Dubai – järjestön mukaan Yhdysvaltoihin rekisteröity Nostromo-alus oli kaappauksen aikana kansainvälisellä merialueella. Jos näin oli, Intia saattoi rikkoa kansainvälistä oikeutta.
Kun intialaiset poistuivat, laivaan astui Arabiemiraattien sotilaita.
”Meille sanottiin, että olemme tehneet pahan rikoksen”, Jauhiainen sanoo. ”Olemme kuin puukottaneet Dubain hallitsijaa selkään.”
Videolla Tiina Jauhiainen kertoo, kuinka intialaiset erikoisjoukot kaappasivat Nostromo-laivan Goan edustalla.
ON LÄHES käsittämätöntä, että Iisalmesta maailmalle lähtenyt Tiina Jauhiainen on keskellä suuren luokan kansainvälistä pakoseikkailua.
Jauhiainen opiskeli Lontoossa matkailualaa ja muutti Dubaihin töihin vuonna 2001. Matkailualalta hän siirtyi myöhemmin kiinteistöalalle, kun Dubain rakennusbuumi pääsi vauhtiin. Hän harrasti muun muassa brasilialaista itsepuolustuslaji capoeiraa.
Jauhiainen ja Al Maktoum tutustuivat marraskuussa 2010. Jauhiainen antaa kopion sähköpostikeskustelusta. Kyse on Al Maktoumin ensimmäisestä yhteydenotosta Jauhiaiselle. Al Maktoum kertoi siinä etsivänsä Dubaista naispuolista capoeira- opettajaa, joka voisi antaa yksityistunteja yksityisasunnossa.
Jauhiainen ei tässä vaiheessa tiennyt, kenestä on kyse. Hän tiedusteli, miksi ihmeessä Al Maktoum haluaa opetella capoeiraa yksin, sillä koko lajissa keskeinen pointti on yhteisöllisyys. Jauhiaiselle selvisi vasta myöhemmin, että Al Maktoum kuuluu Dubain hallitsijaperheeseen.
Nuori nainen oli kuin tynnyrissä kasvanut.
”Hän oli todella ujo, ei pystynyt katsomaan silmiin. Huomasi, ettei hänellä ollut paljon yhteyksiä ulkomaailmaan.”
Al Maktoumilla ei ollut oikeutta käydä esimerkiksi yksityiskodeissa eikä pääsyä Dubain ulkopuolelle. Hän sai liikkua vain hovin esiliinan kanssa. ”Latifan äiti soitteli koko ajan, että missä olet ja milloin tulet. Yhdeksältä illalla piti olla kotona viimeistään.”
The Guardian -lehti on kirjoittanut vuonna 2001 Latifan isosiskon Shamsa al Maktoumin surullisesta tapauksesta. Hän jäi pakoyrityksestä kiinni ja teljettiin väitetysti kahdeksaksi vuodeksi vankeuteen. Jauhiainen sanoo kuulleensa, että Shamsa eläisi yhä lääkkeillä turrutettuna kotiarestissa.
”Latifa sanoi, että hän ei halua kokea siskonsa kohtaloa.”
Vuonna 2013 Al Maktoum ehdotti, että Jauhiainen ryhtyisi hänen kokopäivätoimiseksi kunto-ohjaajakseen. Hän lupasi maksaa saman palkan kuin kiinteistöalan yritys, josta Jauhiainen irtisanoutui.
He viettivät lähes kaiken ajan yhdessä ja tulivat myös hyviksi ystäviksi. Vuonna 2016 Al Maktoum avautui Jauhiaiselle ensimmäisen kerran menneisyydestään. Hän kertoi ensimmäisestä pakoyrityksestä, kiinni jäämisestä, vankeudesta ja väkivallasta.
Alkuvuonna 2017 prinsessa pyysi, että Jauhiainen auttaisi häntä pakenemaan Dubaista. Jauhiainen sanoo, ettei hän voinut vastata kieltävästi. Hän koki olevansa Al Maktoumin luotetuin ihminen. Se oli iso riski, mutta päätöstä helpotti, ettei Jauhiaisella ollut Dubaissa perhettä.
Pian Jauhiainen lensi Manilaan Filippiineille tapaamaan Hervé Jaubertia. Ex- tiedustelumiehellä oli omakohtaista kokemusta siitä, kuinka Dubaista paetaan.
”Vuosi sitten yhteinen ystävämme kuoli laskuvarjohyppyonnettomuudessa Norjassa. Se sai Latifan ajattelemaan, että elämä voi loppua milloin vain. Riski on otettava nyt.”
MAALISKUUN 5. päivän vastaisena yönä kaikki oli ohi. Pako oli epäonnistunut. Lopputulos oli pahin mahdollinen.
Jauhiaista ja Jaubertia alettiin kuljettaa laivalla Dubaihin. Kuusi päivää kestäneen matkan aikana Jauhiainen ja Jaubert siirrettiin Nostromolta Arabiemiraattien sota- alukseen. Sen kyljessä luki nimi, Baynunah, Jauhiainen muistaa.
Jauhiainen kertoo, että satamassa Arabiemiraateissa hänen silmänsä sidottiin ja hänet istutettiin autoon. Sen jälkeen hän ei nähnyt enää Jaubertia. Hän kuuli, kuinka kameroiden salamavalot räpsyivät, mistä hän päätteli, että oli ilta. Kukaan ei puhunut autossa sanaakaan.
Jauhiainen kuljetettiin suljettuun laitokseen.
”Minulle kerrottiin vain, että paikka on state security -tason keskus, johon tuodaan ne tapaukset, jotka ovat uhka valtiolle. Kuten Daesh”, Jauhiainen sanoo.
Daesh on Isisin toinen nimitys.
Jauhiaista kuulusteltiin kaksi kertaa, ensimmäisellä kerralla läpi yön. Kuulustelijat pilkkasivat, että pakoyritys oli kuin Mission Impossible -elokuvista.
Jauhiainen sanoo, että hänelle valehdeltiin kuulusteluissa Jaubertin tunnustaneen kaiken. Uhkailtiin toistuvasti, että hallitsijasuvun jäsenen sieppauksesta voidaan tuomita kuolemaan.
”Kun minusta otettiin ne perinteiset vankikuvat edestä, vasemmalta ja oikealta, silloin tuli hirveä paniikki ja aloin itkeä. Sieltä minut vietiin johonkin kuulusteluhuoneeseen.”
Jauhiaiselta tivattiin, oliko teolla poliittinen agenda. Tai yrittivätkö he Jaubertin kanssa kiristää Dubain hallitsijasuvulta rahaa sieppaamalla tämän tyttären?
”Lopulta kaikki lähtivät pois, ja minut jätettiin käsiraudoissa kuulusteluhuoneeseen. Arvioisin, että ensimmäinen kuulustelu kesti 1518 tuntia, sillä sen aikana huoneessa oli kolme eri naishenkilöä ja he työskentelivät vuoroissa.”
”Meni neljä tai viisi päivää sellissä, eikä mitään kuulunut. Ajattelin, että tässä tulee nyt se kuolemantuomio tai elinkautinen. Se oli aika vaikeaa aikaa.”
Voi olla, että Jauhiaisen ja Jaubertin pelasti se, että tieto pidätyksestä ja erikoisesta tapahtumasarjasta päätyi kansainväliseen julkisuuteen. Kun ensimmäiset otsikot julkaistiin brittilehdissä, kuulustelujen sävy muuttui, Jauhiainen kertoo. Jauhiaiselle sanottiin, että ”šeikki Mohammed antaa sinulle mahdollisuuden vapauteen”, mutta sillä ehdolla, että he voivat videoida tunnustuksen.
Jauhiainen kertoo, että hänelle sanottiin etukäteen, mitä videossa pitää sanoa. Hänet passitettiin suihkuun ja pyydettiin meikkaamaan.
”Jotta näyttäisin hyvinvoivalta.”
Jauhiainen joutui allekirjoittamaan nelisivuisen arabiankielisen paperin, jonka sisältöä hän ei tiedä. Kului vielä kaksi vuorokautta sellissä. Jauhiainen kertoo saaneensa yöllä paniikkikohtauksen ja hengitysvaikeuksia. Hän hälytti vartijat paikalle ja pääsi lääkärintarkastukseen.
”Seuraavana aamuna he veivät minut silmät sidottuina lentokentälle, olisiko ollut kuusi ihmistä saattamassa.”
DUBAIN lentokentällä Jauhiaiselle annettiin hänen kännykkänsä takaisin, mutta tiedoista tyhjennettynä. Rahapussista oli hävinnyt pakomatkalle otetut 15 000 dollaria käteistä. Tietokone, kamera ja pädi oli otettu pidätyksessä laivalla.
”Niillä oli myös passini, jossa oli merkinnät, että olisin muka saapunut Dubaihin 21. maaliskuuta ja lähtenyt maasta 22. maaliskuuta.”
Jauhiaiselle annettiin liput Lontoon ja Helsingin kautta Kuopioon, sillä hän oli pyytänyt matkalippuja Iisalmeen. Siellä asuvat veli Oku ja äiti. ”Lahjana Dubain hallitukselta” annettiin 10 000 emiraattien dirhamia eli noin 2 200 euroa.
”Ennen kuin lento nousi, sain ladatuksi puhelinta sen verran, että sain laitettua muutaman viestin.”
Marko Remes lähettää puhelimeensa tallentuneen lyhyen viestinvaihdon, jonka hän kävi Jauhiaisen kanssa 22. maaliskuuta.
Jauhiainen: Olen matkalla Lontooseen. Kaikki pyyhitty puhelimesta.
Hän allekirjoittaa viestinsä lempinimellään Typy.
Remes on silti epäileväinen ja vastaa varmistuskysymyksellä: Mikä on vanhimman siskos vanhin lapsi?
Jauhiainen vastaa oikean nimen.
Remes: Typy!
Jauhiainen: Olen elossa.
Heathrow’n lentoasemalla Lontoossa Jauhiaista oli vastassa suomalainen konsuli. Kyseinen konsuli ei suostu kommentoimaan tapausta, vaan antaa tapauksesta vastuullisen ulkoministeriön virkamiehen nimen. Myöskään hän ei suostu kommentoimaan, vaan vetoaa lakiin yksityisyyden suojasta.
Ulkoministeri Timo Soini vastaa HS:lle kirjallisesti, että Suomi on pyytänyt Arabiemiraateilta selvitystä väitettyihin tapahtumiin. ”Olemme luonnollisesti kiinnostuneita siitä, miten kansalaisiamme kohdellaan. Se on meidän tehtävämme, ja otamme asian hyvin vakavasti.”
Ulkoministeri ei ole kuitenkaan itse ollut Dubaihin yhteydessä.
”Ministerin henkilökohtainen yhteydenotto on diplomatian työkalupakissa niin raskas moukari, että sellaisen käyttöä harkitaan aina erityisen tarkasti”, Soini kirjoittaa.
KUOPION lentoasemalla Jauhiaista vastassa olivat veli Oku ja äiti.
Tilanne oli outo. Koska Jauhiainen ei ole asunut Suomessa 23 vuoteen, on vaikea edes ajatella, kuinka kummallista on olla yhtäkkiä maaliskuisessa Iisalmessa, kun on hetkeä aiemmin pelännyt henkensä edestä Arabianmerellä ja salaisessa dubailaisessa pidätyskeskuksessa.
”On se vieläkin vähän epätodellista. Kun ei tiennyt, mitä ulkomaailmassa on tapahtunut, kun oli itse vankeudessa.”
Ensimmäiseksi Jauhiainen meni suihkuun. Olo oli pöllämystynyt. Uni ei tullut.
”Meni siinä kaksi yötä. Kun katolta putosi lunta, kyllä sitä säpsähti”, hän sanoo.
Jauhiainen kertoo, ettei yksikään suomalainen viranomainen ole ollut kovin aktiivinen tapauksen suhteen. Hän sanoo, ettei hänelle ole tarjottu kriisiapua.
”Latifan vapauttaminen on ollut kuusi viime kuukautta Dubaissa minun täysipäiväinen työni. Nyt ajattelen, että se työ vain jatkuu.”
Koska tapahtumat ovat poikkeuksellisia ja jopa elokuvamaisia, iso kysymys on tietenkin se, ovatko Jauhiaisen ja Jaubertin kertomusten kaikki yksityiskohdat totta. Voiko operaation taustalla olla jokin isompi pelikuvio – rikollinen tai poliittinen –, josta Jauhiainenkaan ei ole tietoinen?
Jotain, jossa hän on vain pelinappula? Kuten Dubain hallitsijaperheen taloudellinen tai poliittinen kiristys?
Paon toteuttanut Hervé Jaubert on eri lähteiden mukaan entinen Ranskan tiedustelupalvelu DGSE:n tiedustelija. Vuonna 1993 hän siirtyi turvallisuusalan yrittäjäksi. Dubaissa hän työskenteli Al Maktoumin hallitsijasuvun yhtiölle ja eli luk- suselämää, kunnes ajautui pienoissukellusvenebisneksessä konfliktiin. Vastapuolena oli jättiyhtiö DP World, joka on tiettävästi Al Maktoumin hallitsijaperheen hallinnassa.
Jaubertia uhkasi vankeustuomio ja isot vahingonkorvaukset. Hän teki elokuvamaisen paon Dubaista keväällä 2009. Jaubert oli naamioitunut abayaan eli naisten kaapuun, ja sen alla oli sukelluspuku. Hän sukelsi avomerelle, jossa häntä odotti ranskalaisen avustajan kuljettama vene.
Jaubertin paosta kirjoitettiin tuoreeltaan laajasti ja yksityiskohtia myöten esimerkiksi The Washington Postissa ja The Telegraphissa. Itse hän on kirjoittanut kirjan Escape from Dubai (Pako Dubaista).
Silti moni asia Al Maktoumin pako-operaatiossa häiritsee. Tiedustelun ammattilaisena Jaubertin on täytynyt ymmärtää, kuinka isoja riskejä he ovat ottamassa. Onko hän ollut rahapulassa?
HS:n tietojen mukaan Latifa Al Maktoum oli luvannut Jaubertille yli 300 000 euron palkkion operaation suunnittelusta ja toteuttamisesta. On epäselvää, kuinka paljon Jaubert ehti saada, kun pako epäonnistui.
Epäselvää on myös se, miksi omalaatuinen saksalais-suomalainen monimiljonääri ja liikemies Kim Dotcom on tullut viime viikkoina voimakkaasti esiin Latifa Al Maktoumin puolustajana. Dotcom on kiistanalainen henkilö, jota Yhdysvallat syyttää tekijänoikeusrikoksista ja vaatii luovutettavaksi.
Jauhiainen kertoo, että Dotcom on ottanut häneenkin yhteyttä.
”Mutta en oikein saanut selville, miksi.”
INTIAN rajavartiosto on kiistänyt, että Goan edustalla olisi 4. maaliskuuta tapahtunut erikoisjoukkojen operaatio.
Toki olisi yllättävää, jos Intia erikoisoperaatiosta kertoisi.
Arabiemiraattien ja Dubain johto on vaiennut koko tapauksesta. Liittovaltion uutistoimisto WAM ei ole tehnyt siitä ensimmäistäkään uutista. Mutta koska pako ja pidätys on uutisoitu kansainvälisesti, herää kysymys, miksei Arabiemiraatit ole katsonut aiheelliseksi edes kommentoida tapausta.
Jos niillä ei olisi salattavaa, miksei tapauksesta voisi puhua?
Australiassa asuva Marko Remes on tiettävästi ainoa ihminen, joka jo etukäteen tiesi Tiina Jauhiaisen olevan pakolaivalla. Remes on Jauhiaisen pitkäaikainen ystävä. Hän asui Dubaissa vuodet 20152016 ja tutustui tuolloin henkilökohtaisesti Latifa Al Maktoumiin.
”He olivat älyttömän läheisiä. Tiina oli Latifalle vähän kuin sellainen chaperone”, Remes sanoo.
Chaperone kääntyy suomeksi esiliinaksi, vanhemmaksi henkilöksi, joka toimii julkisissa tilanteissa nuoremman ihmisen seuralaisena ja eräänlaisena vahtina.
Remekselle Al Maktoum ei puhunut vankeudesta, mutta Remes kuuli asiasta välikäden kautta.
Myös eräs Dubaissa edelleen asuva ulkomaalainen henkilö vahvistaa HS:lle, että Latifa Al Maktoumin tarina on totta. Henkilö kertoo kuulleensa suoraan Al Maktoumilta kolme vuotta sitten, että tämä tuli vangituksi 2000-luvun alussa yritettyään ensimmäistä kertaa pakoa.
Hän suostuu kertomaan tiedot HS:lle tiukan anonymiteetin ehdolla. Keskustelu käydään kryptausohjelmalla, joka salaa viestiliikenteen.
”Täytyy olla varovainen”, hän kirjoittaa.
Se on perusteltua. Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin mukaan ”Arabiemiraatit pidättää ihmisiä sattumanvaraisesti. Joissain tapauksissa heitä myös katoaa väkivaltaisesti, jos he arvostelevat vallanpitäjiä”.
Lähi-itään erikoistunut professori Hannu Juusola muistuttaa, että Arabiemiraattien seitsemän eri emiraatin tutkiminen on ”melkoista kremlologiaa”. Niiden salamyhkäiset hallitsijaperheet toimivat julkisuudelta piilossa. Erityisen vaikeaa on saada tietoa hallitsijaperheiden sisäisistä asioista.
”Ollaan huhujen varassa”, Juusola sanoo.
Jos Jauhiaisen ja Jaubertin yksityiskohdat Intian toteuttaman pidätysoperaation väkivaltaisuudesta pitävät paikkansa, herää kysymys siitä, millaisen virka-apupyynnön Arabiemiraatit on tehnyt Intialle. Onko Intialle esimerkiksi kerrottu, että aseelliset rikolliset ovat siepanneet Dubain hallitsijasuvun jäsenen?
Tuolloin erikoisjoukkojen operaatio kuulostaisi todennäköiseltä. Tämä on kuitenkin spekulaatiota, sillä Intia ja Arabiemiraatit ovat vaienneet tapahtumista.
Tiedot Nostromo-laivan liikkeistä tukevat Jauhiaisen kertomusta. Marine Traffic – sivustolla voi seurata laivojen reittejä gps-tietojen ja satamiin rantautumisten perusteella.
Nostromo on saapunut Sri Lankan Galleen 20. tammikuuta ja lähtenyt sieltä 8. helmikuuta. Sen jälkeen Nostromosta ei löydy satamatietoja, kunnes vasta 20. maaliskuuta, jolloin se on lähtenyt Fujairan satamasta Arabiemiraateista ja palannut Galleen 2. huhtikuuta.
Tiedot ovat yhdenmukaisia Jauhiaisen ja Jaubertin kertoman kanssa. Pako-operaatioon Omanin edustalle Jaubert kertoi saapuneensa Nostromolla Sri Lankan kautta.
Arabiemiraattien Fujairasta hän taas kertoi lähteneensä Nostromolla kohti Sri Lankaa vapauduttuaan 20. maaliskuuta.
HILTONIN ravintolassa kello tulee kaksi iltapäivällä.
Haastattelu on kestänyt yli kolme tuntia. Jauhiainen kerää tavaransa hotellin aulassa. Lontoon-kone nousee neljältä, joten hänen ja Oku Jauhiaisen on lähdettävä kohti turvatarkastusta.
Passintarkastus pelottaa. Edellispäivänä on tullut tieto, että Jauhiaisen ranskalainen ystävä Christian Elombo on pidätetty Luxemburgissa. Elombo auttoi pako- operaatiossa.
Saattaisiko Jauhiaisellakin olla Interpolin pidätysmääräys päällä?
”Minua ärsyttää suunnattomasti, että ihminen, jolla on tarpeeksi paljon rahaa, voi tehdä mitä tahansa”, Jauhiainen sanoo ja tarkoittaa Dubain šeikki Al Maktoumia.
Sellainen on maailma. Dubai on osa rikasta öljyvaltiota, johon Suomesta myydään muun muassa paperia, kartonkia, koneita ja aseita. Arabiemiraatteja kohdellaan kun- niallisena kumppanina, vaikka se on surullinen epädemokratia, jossa ihmisoikeuksia poljetaan.
Varttia myöhemmin Jauhiainen kävelee Helsinki-Vantaan lentoaseman turvatarkastuksen läpi lähtöportille. Kolme tuntia myöhemmin Lontoosta tulee helpottunut viesti.
Hänet on päästetty maahan.
Oikaisu 15.4. klo 16.18: Christian Elombo pidätettiin huhtikuun alussa Luxemburgissa, ei Omanissa.